Energie besparen doen wij zo! BV/ EBDWZ

Van kapotte tot nieuwe TL buis!

Indaver BelgiŽ , TL verwerkingsfabriek

Winnaar VBO Milieuprijs (Verbond van Belgische Ondernemingen)

Cradle to cradle

Nadat kapotte of afgedankte tl-buizen zijn ingezameld door afvalverwerkingsbedrijven als Van Ganzewinkel of de Stichting Wecycle, of zijn ingeleverd bij een 'afvalbrengstation', haalt een vrachtwagen ze op.

Deze vrachtwagens gaan naar een sorteerstation naar een van de twintig Europese verwerkingsfabrieken. De oude TL buizen van onze klanten van 'Energie besparen doen wij zo!' gaan meestal naar Doel in België.

In de TL-verwerkingsfabriek in Doel in België worden de TL-buizen in vier stappen gerecycled (verwerkt) tot grondstoffen voor nieuwe TL-buizen of andere producten:

Stap 1. Zagen

Van de TL-buizen worden de uiteinden afgezaagd met een vlijmscherpe diamantzaag.

 

2. Afvangen kwikdamp

TL-buizen bevatten een heel kleine hoeveelheid kwikdamp. Kwikdamp is slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Daarom wordt bij elke stap van het recyclingproces de kwikdamp afgezogen en opgevangen in speciale filters.

Soms kan de kwik niet worden teruggewonnen. Dan wordt de kwik 'chemisch begraven' in steen.

 

3. Afvangen fluorescentiepoeder

TL-buizen hebben aan de binnenkant van het glas een ondoorzichtig laagje. Dit is fluorescentiepoeder. Ook deze stof mag niet zomaar in de natuur komen. Daarom wordt dit poeder uit de binnenkant van de TL-buizen geblazen.

 

4. Uitsortering naar grondstof

Van de TL-buizen worden het glas, metaal en kunststof van elkaar gescheiden. De verschillende materialen zijn nu vrij van kwik en fluorescentiepoeder.

Deze materialen worden weer verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe TL-buizen of andere producten.

Cradle to cradle to dus, vanzelfsprekend maar wij zijn er toch trots op!

 

Bron en met dank aan: doemeermetafval.nl en Indaver België

Copyright Energie Besparen Doen Wij Zo BV/ EBDWZ