Onze planeet heeft enorm veel moois te bieden, maar ze heeft helaas ook te maken met klimaatverandering. Dus moeten we allemaal ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat de prachtige wereld waarin we leven glorieus blijft voortbestaan. Hier zijn enkele slimme gewoonten die je kunt toepassen om energie te besparen.

Schakel verlichting apparaten uit

Om de meeste energie te besparen, schakel je het stopcontact uit en laat je jouw apparaten niet op stand-by staan. Schakel daarnaast de verwarming en huishoudelijke apparaten uit als je naar bed gaat of het huis verlaat.

Schakel ‘s nachts of wanneer je op pad bent jouw computer en randapparatuur uit, zoals printers of WiFi routers. De meeste computers bieden energiebesparende instellingen waardoor de computer en het scherm na een periode van inactiviteit worden uitgeschakeld.

Gebruik niet meer energie dan je nodig hebt

Laat de vaatwasser niet draaien als deze nog niet vol is. En stel je wasmachine altijd op het juiste waterniveau in en was indien mogelijk je kleding in koud water. Stel de temperatuur van je koelkast in tussen 2 en 6 graden Celsius en jouw vriezer op ongeveer -17 graden Celsius. Zorg er daarnaast voor dat beide goed afgesloten zijn.

De wasdroger is één van de grootste energieverbruikers in huis en verbruikt vaak evenveel als een nieuwe koelkast, vaatwasser en wasmachine samen! Laat je kleding daarom indien mogelijk in de buitenlucht drogen. Voeg daarnaast een droge handdoek tot aan een wasdroger die gevuld is, dat verkort de droogtijd.

Stap over op energiebesparende LED verlichting

Energiezuinige lampen kunnen tot 80% op jouw verlichtingskosten besparen. Dit komt doordat LED lampen minder stroom verbruiken en langer meegaan. Dat betekent dus ook dat je minder geld en tijd besteedt aan het vervangen ervan.

Sluit de deuren en doe de gordijnen dicht

Sluit de deuren van ruimtes die je niet gebruikt. Koel of verwarm enkel de kamers waar jij de meeste tijd doorbrengt. Zorg er in de koudere maanden voor dat jouw gordijnen of zonwering je ramen goed afdichten.

Voorkom daarnaast dat koele lucht naar buiten lekt. Dat kan onder meer door tochtstrips rond deuren en ramen te plaatsen. Houd in de warmere maanden je gordijnen overdag gesloten. Externe zonwering of canvas luifels helpen ook om jouw huis dan koeler te houden.

Stel je thermostaat zo goed mogelijk in

Elke graad boven de 20 graden kan 10% toevoegen aan je verwarmingsrekening. In de winter kan het verwarmen van je woning meer dan 30% van je elektriciteitsrekening uitmaken. Zet je thermostaat daarom in de winter tussen de 18 en 20 graden. 

Bespaar geld met zonne-energie

Een andere gemakkelijke manier om je energiekosten te verlagen, is door de aanbiedingen van de energieleveranciers te vergelijken. Maar door zonne-energie te gebruiken die je zelf opwekt, kun je de hoeveelheid energie die je anders elders moet afnemen, nog veel meer verminderen. Warmwatersystemen op zonne-energie kunnen je bovendien helpen de hoge gaskosten van een gasgestookte boiler te vermijden.

Winkel slimmer

Veel van de nieuwe huishoudelijke apparaten van nu gebruiken de helft van de energie van die van twintig jaar geleden. Dus als jij naar een vervanger op zoek bent, kijk dan naar producten met bijvoorbeeld het Energy Star label. Deze gebruiken doorgaans ongeveer 10 tot 40 procent minder energie dan andere nieuwe modellen.

Vervang bovendien de oude douchekop door een nieuwe waterbesparende douchekop. Om zo te voorkomen dat overtollig warm water, en de energie die wordt gebruikt om het te verwarmen, in de afvoer terechtkomt.

 

Al deze bovengenoemde slimme gewoonten en eenvoudige verbeteringen aan jouw huis kunnen in de loop van de tijd tot aanzienlijke energiebesparingen leiden. Ben je desondanks nog steeds sceptisch? Probeer ze dan toch gewoon eens en laat jouw energierekening daarna het bewijs leveren!