Wil je graag energie besparen op het werk? Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor het terugdringen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie om het milieu te helpen. Dan is het prettig dat jij als werkgever hier positief aan bijdraagt door dit op de werkplek toe te passen. 

Iedereen op het werk kan eenvoudig zijn of haar steentje bijdragen om energiezuiniger te worden. Iets wat een prachtig idee is, als je weet dat bijna de helft van het energieverbruik in Nederland van de plekken afkomstig is waar we werken en leren. Zodoende moet iedereen leren om op hun werkplek veel van dezelfde groene keuzes te maken als ze momenteel ook al thuis doen. We vertellen hieronder allerlei handige manieren om energie op de werkplek te besparen.

Energiebesparende ideeën voor computers en elektrische apparatuur

De meeste moderne bedrijven zijn sterk afhankelijk van computers en technologie. Dat zou dus jouw eerste aandachtspunt moeten zijn als het gaat om het verlagen van de energiekosten. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe je dit kunt realiseren:

 • Investeer in energiezuinige elektronische apparaten. Let bij het kopen van apparaten en lichtarmaturen op het Energy Star label (of vergelijkbaar) om minimaal twee derde minder energie te gebruiken.
 • Overweeg om overal op kantoor laptops te gebruiken in plaats van desktop pc’s, aangezien deze doorgaans tot 80 procent minder elektriciteit verbruiken dan een traditionele desktop.
 • Kies voor een inkjetprinter in plaats van een laserprinter, want deze verbruiken namelijk 90% minder energie dan een laserprinter.
 • Koop kleinere computermonitoren. Want door een monitor te gebruiken die slechts vijf centimeter kleiner is, kun je het verbruik van je monitor tot wel 30% verminderen.
 • Gebruik energiebesparende functies op alle apparaten.
 • Overweeg om je kantoor met slimme stekkerdozen uit te rusten, want die schakelen de elektronische apparaten automatisch uit wanneer ze niet in gebruik zijn.

Energiebesparende ideeën voor verlichting

Omdat de verlichtingskosten ongeveer 50% van de energierekening van een gemiddeld bedrijf uitmaken, zou dit één van de top prioriteiten moeten zijn. Om de verlichtingskosten laag te houden, kun je het volgende doen:

 • Kies voor energiezuinige lampen. Vervang de gloeilampen van onder meer bureaulampen door LED lampen. Want deze gebruiken ongeveer 75 procent minder energie dan gloeilampen voor dezelfde lichtopbrengst. Ze gaan bovendien tot tien keer langer mee.
 • Omarm waar mogelijk meer natuurlijk licht in je kantoor en schakel het kunstlicht uit. Installeer daarvoor meer ramen en dakramen, zodat je zo veel mogelijk natuurlijk licht kunt gebruiken.
 • Installeer waar mogelijk bewegingssensor schakelaars voor de verlichting in ruimtes die niet vaak gebruikt worden, zoals de toilet- en kopieerruimtes.
 • Schaf verlichtingsarmaturen met een dimmer aan, waarmee je handmatig de intensiteit van het licht in een kamer kunt aanpassen.

Energiebesparende ideeën voor verwarming en airconditioning

Door ervoor te zorgen dat je airconditioning en verwarming optimaal efficiënt werken, moet je hier regelmatig onderhoud op plegen. Zo blijft jouw energieverbruik laag. Hier zijn enkele andere suggesties om je verwarming en airconditioning in topconditie te houden:

 • Installeer programmeerbare timers of slimme thermostaten om de efficiëntie van je airconditioning en verwarming te maximaliseren.
 • Houd de temperatuur in de werkkamers ingesteld op 18°C in de winter en op 25°C in de zomer.
 • Vervang je oude verwarmings-, ventilatie- of airconditioning systeem door een nieuw, energiezuinig systeem dat speciaal is ontworpen voor de ruimte van jouw kantoor.
 • Sluit de buitendeuren om zo de airconditioning binnen optimaal te laten werken.
 • Installeer zonwering of zonneschermen om je werkplek beter te koelen.
 • Plant voor meer schaduw buiten bomen rondom de kantoorramen.

Maak jouw werkplek ook zo groen mogelijk

Of je nu een werknemer of leidinggevende bent, iedereen kan een grote impact hebben op het energieverbruik van een bedrijf. Door de bovengenoemde energiebesparende ideeën op de werkplek te benutten en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen, kan ieder bedrijf zijn energieverbruik en dus ook bedrijfskosten aangenaam verminderen.