Door de schommelende energieprijzen van de afgelopen tijd zijn we onszelf steeds bewuster van het nut om energie te besparen. En dat kan op heel veel verschillende manieren. Wanneer je energie bespaart, dan scheelt dat niet alleen in je portemonnee maar ook aan de belasting voor het milieu. Genoeg redenen om voor jezelf te kijken naar manieren waarop jij in je woning energie kunt besparen. En we helpen je op weg met 5 slimme tips in dit artikel.
1. Maak gebruik van een energieverbruiksmanager
Deze eerste tip is van groot belang voordat je überhaupt start met het besparen van energie. Je moet je bewust zijn van je huidige energieverbruik. Vaak brengt de energieprovider je op de hoogte van je maandelijkse verbruik en zet dit af tegen andere jaren. Maar hier zijn ook speciale apps voor, de zogeheten energieverbruiksmanagers. Hiermee kun je van dag tot dag je energieverbruik volgen en snel zien wanneer je veel of weinig energie verbruikt. Er zijn ook extra uitgebreide versies waarmee je ook het verbruik van afzonderlijke apparaten kunt meten en waarin je tips krijgt voor het besparen van energie. De Consumentenbond heeft hier meer over geschreven in een artikel over energieverbruiksmanagers.
2. Kijk naar mogelijkheden voor slim klimaatcomfort in huis
Een slimme cv-installatie zorgt ervoor dat je je kosten voor verwarming verlaagt, terwijl je alsnog geniet van comfort in huis. Wanneer je niet thuis bent of op vakantie gaat, dan is het goed als de binnentemperatuur automatisch bijgesteld wordt. Denk daarbij niet alleen aan een slimme thermostaat, maar er zijn bijvoorbeeld ook warmtepompen die onderdeel kunnen uitmaken van je smart home. Smart home betekent dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanslaan van de verwarming zodra je op een bepaalde afstand van je huis bent (GPS).
3. Kijk kritisch naar je energiecontract
Door de steeds maar hoger wordende energieprijzen was het lastig om nieuwe contracten aan te gaan met een energieleverancier. Maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om toch na verloop van tijd even te kijken of het de moeite waard is om een nieuw contract af te sluiten. En overweeg dan goed of je een vast tarief, variabel tarief of misschien wel een dynamisch energiecontract wilt. Vaak kun je vanuit je huidige aanbieder een goed aanbod krijgen om te verlengen, maar het is altijd goed om even goed te vergelijken.
4. Voorkom en verminder sluipverbruik
Er zijn stiekem best veel elektrische apparaten die energie verbruiken zonder dat je het in de gaten hebt. Bijvoorbeeld als het apparaat op standby staat of als de stekker in het stopcontact zit. Denk bijvoorbeeld aan computers, elektrische boilers, kokendwaterkranen, game consoles, modems en koffiezetapparaten. Dit kun je checken met een zogeheten elektriciteitsmeter. Om sluipverbruik te verminderen en voorkomen kun je gebruik maken van tijdschakelaars, stekkerblokken met een schakelaar, apparaten uitzetten in plaats van standby en apparaten vervangen door varianten die duurzamer zijn. Lees voor nog meer tips het artikel over groene stappen om je huis milieuvriendelijker te maken.
5. Bekijk in hoeverre energiebesparende maatregelen de moeite waard zijn
Energiebesparende maatregelen zijn vaak een grote investering. Maar deze investering kan zich uiteindelijk weer terugverdienen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van zonnepanelen, een warmtepomp of het extra isoleren van je woning. Het voordeel is bovendien dat je vanuit de overheid momenteel subsidie krijgt voor deze energiebesparende maatregelen (ISDE-subsidie). Bereken voor jezelf in hoeverre het haalbaar is om te investeren en maak er eventueel een stappenplan van.
Lees nog meer praktische tips om energie te besparen en kijk wat je kunt doen in je eigen huis. Alle kleine beetjes helpen en dat kan op jaarbasis toch al flink schelen. Heb jij nog meer slimme tips? Laat het ons weten.